Забележителности

Резервации за хотел Стамболов 0878270551
Средновековната столица, епицентърът на Второто българско царство Търново, наречено Велико Търново през 1965 г. е наистина град, който предлага безброй много забележителности, атракции и приятни места – само за любители и особено почитатели на българското. По тясната уличка Гурко в стария град, по която е минал самият генерал Й. Гурко, когато той и войската му са освободили града през юли 1977 г. от османците, могат да се забележат много стари къщи, няколко музея, стари чешми и църкви. Улицата води до Музея на Възраждането, който е бивш османски конак от преди Освобождението. Следващата тясна уличка ни озовава пред Катедралата, от която се вижда хълма и крепостта Царевец на една ръка разстояние.
Безспорно най-красивата част от града е ситуирана около трите прословути хълма – Царевец, Трапезица и Света гора. Самоводската чаршия е другата уличка в стария град, която си заслужава да се посети.

царевецЦаревец
Царевец е най-ярката и популярна забележителност в старопрестолния град. Крепостта е разположена по продължението на целия хълм, който от своя страна се намира между другите два – Света гора и Трапезица. Крепостта е възстановка от Средновековието, има реконструиран царски дворец. Балдуиновата кула в единия край на хълма – символизира кътчето, в която е бил заточен плененият от Калоян латински император Балдуин Фландърски. На самия връх на хълма и крепостта е разположена патриаршията, върху чиито стени отвътре е изобразена българската средновековна история.
Хълмът придобива още по-завладяващ облик по време на шоуто „Звук и светлина“. То представлява атракция, при която тъмният Царевец бива осветен в различни нюанси и цветове, които по уникален начин в унисон с музика и ритъм от българския фолклор, които звучат на фона, се пресъздава българската история.

самоводската чаршияСамоводската чаршия
Самоводската чаршия е красива тясна уличка в старата част на града, известна с автентичните работилници на различни майстори. Тук се продават множество сувенири, ръчно изработени, на място.
В началото на уличката има паметник „Велчова завера“, построен е на мястото, където се е намирала къщата на Велчо Атанасов – Джамджията. В една от пресечките на Самоводската чаршия се намира къщата на писателя Емилиян Станев, също роден в Търново (1907 г.). В другия край на уличката е разположен паметника на Стефан Стамболов – създаден в края на XX век в чест на великия патриот и политик, роден също в Търново.

 

паметникът асеневциПаметникът „Асеневци“
Паметникът „Асеневци“ (да обобщиим – Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II) е построен през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България – самият той сочи нагоре. Паметникът е с голям размер и е разположен на изключително живописно място в града – край реката, в подножието на Света гора, до Стамболовия мост (построен по времето на Стефан Стамболов), до накацалите една върху друга къщи, придаващи специфично излъчване на града. Мястото наистина си заслужава да се посети, от една страна за да се почувства силата на тези български царе и от друга – да се насладите на великолепните панорами, които се разкриват оттам.

 

арбанасиАрбанаси
Арбанаси е изключителен исторически паметник на българската история и възрожденска култура. Забележителностите в селото и околностите са много на брой и със сигурност биха представлявали интерес за всеки. Една разходка из центъра на Арбанаси ще ви зарадва с невероятните гледки на старинните къщи. Те са построени още през възрожднеския период и са истинска радост за окото. Прочути в Арбанаси са Констанцалиевата къща, Хаджиилиевата къща, Кандиларовата къща, Хаджиниковата къща, Къщата на Чамуров и други. От Арбанаси се разкрива невероятна гледка към хълмовете Царевец и Трапезица, които са едни от най-посещаваните културни дестинации в страната.
Освен къщи, в селцето има забележителни църкви, а в околностите се намират едни от най-прочуите манастири в България. В самото село също има манастири – Арбанашкият манастир „Успение Богородично“ и „Св. Николай“. Арбанашките църкви са прочути из цяла България – „Св. Георги“, „Св. Атанас“, „Св. Димитър“ и „Рождество Христово“.

 

арбанашки манастирАрбанашки манастир
Околностите на Арбанаси се радват на множество манастири. Два от тях се намират в самото селище, по-малкият от тях, кръстен „Успение Богородично“, е обявен за паметник на културата. Намира се в северозапдната част на Арбанаси и е постоянно действащ. Комплексът се състои от черква, жилищна част и параклис. В началото на своята история е бил богат манастир, средище на българската писменост и култура. След опустошенията на кърджалии е изоставен. Прочута е иконата на Света Богорида, която е релефна и онкована в сребро. Новата манастирска църква е построена през 1680 г., а жилищните сгради са добавени през 1716 г. от троянския монах Даниел. Прекрасните стенописи са създадени в началото на XVII в. и през 1762 г., а обновяване е направено през 1836 г., за което свидетелства намерен надпис. Самият манастир вероятно има средновековен произход, защото в близост до него археолозите са доказали съществуването на римски път и стара крепост.

Contact Us